Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Grad Negova
Grad Negova se nahaja v kraju Negova, le 14 km od Gornje Radgone. Grajski kompleks je kulturno zgodovinski spomenik državnega pomena, od leta 2015 pa ima status uradnega središča Svetovne zveze za fotografsko umetnost FIAP. Dve od treh stavb sta še v celoti obnovljeni in odprti za obiskovalce od začetka aprila do konca oktobra; možni so samostojni ali vodeni ogledi. V gradu se razvija kulturni turizem z raznovrstnimi prireditvami, prostore pa je možno najeti tudi za poslovna in zasebna srečanja ter praznovanja. Ob gradu je urejen bogat zeliščni vrt.
Zgodovina
Grad se je domnevno razvil iz lesenega strelskega dvorca že v 11. oz. 12. stol. Z imenom Vest Egaw se v ohranjenih pisnih virih omenja leta 1425, in sicer v lasti avstrijskih plemičev Windnow. Do konca druge svet. vojne sta grajsko zgodovino pisali še dve avstrijski plemiški rodbini: od 1433 Perneggi in do 1543 Trauttmansdorffi. V letu 1487 so grad za kratkih 5 let zavzeli Madžari pod poveljstvom kralja Matije Korvina. Turki so ga neuspešno oblegali v letu 1605. Po drugi svet. vojni je bil grad izropan, v njem pa urejena socialna stanovanja za številne negovske družine, ki so grajske stavbe zaradi njihove dotrajanosti in neustreznih higienskih razmer morale zapustiti leta 1993. Novi grad in pristava z obzidjem sta bila obnovljena leta 2006. Od 2012 je grad odprt za obiskovalce. Na lokaciji se razvija kulturni turizem. Grad ima v celoti ohranjeno obrambno infrastrukturo in je izvrsten primer razvoja novodobne grajske arhitekture. Grajski kompleks sestoji iz stare utrdbe, novega gradu in predgradja z obzidjem ter notranjim dvoriščem. Združuje številne arhitekturne stile od romanike, gotike, renesanse in baroka. V grajski kapelici so ohranjeni ostanki baročnih protestantskih zidnih poslikav.


Razstave
V gradu Negova so poleg stalnih razstav (predstavitev viničarstva in vinogradništva na gospostvu Negova, izpostavljene zanimivosti iz grajske preteklosti v sliki in besedi na posterjih, muzejska razstava Negova skozi čas in Spominska soba akademika dr. Antona Trstenjaka) vsako sezono na ogled še različne umetniške razstave (slikarske, fotografske, kiparske).
Poroke in druga slavja
Grajski kompleks Negova je odlična izbira za poročni dan, saj s svojo zgodovinsko kuliso in pravšnjo mero zasebnosti zagotavlja nepozabnost zaobljube in svečanega slavja. Edinstveni ambient omogoča izvedbo poročnega obreda na grajskem dvorišču v zavetju grajskega obzidja ali pa v renesančni poročni dvorani. Doživetje po želji lahko popestrita grof in grofica ali pa kar vsa grajska gospoda. Lokacija je seveda primerna tudi za druga zasebna in poslovna srečanja ter praznovanja. 

Dogodki za vse čute
V gradu Negova se vsako sezono odvijajo številne prireditve, ki nagovarjajo raznolike obiskovalce. Med tradicionalne prireditve sodijo Zeliščarski dan, Festival ljubezni, Penina fejst, Srednjeveški grajski tabor, Stare otroške igre, Grajska trgatev, glasbeni nastopi, predstave in delavnice. Pod gradom se nahaja bogat zeliščni vrt. V grajski pristavi je urejen Turistično informacijski center z butično ponudbo lokalnih dobrot in spominkov.


Stik & informacije
Grad Negova
Negova 13
SI-9245 Spodnji Ivanjci
M +386 (0)40 629 118
info@gradnegova.si
www.kultprotur.si

Odpiralni čas
Grad Negova je za obiskovalce odprt od začetka aprila do konca oktobra, od četrtka do nedelje med 10. in 17. uro; za vnaprej napovedane skupine nad 15 oseb pa po dogovoru tudi izven rednega časa.

Zemljevid
Grad Negova (Promurje)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card