Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Dvorec Rakičan
V dvorcu Rakičan se danes prepletajo tradicija, kultura in zgodovina z modernimi vsebinami. Raziskovalno-izobraževalno središče dvorec Rakičan igra pomembno vlogo pri razvoju turizma, izobraževanja, raziskovanja in kulture v regiji ter obenem prispeva k ozaveščanju o pomenu naravne in kulturne dediščine.
Zgodovina
Skozi naselje Rakičan je bila v preteklosti speljana kraljeva cesta – via regna. Po zapisih iz leta 1431 je bila ob cesti zgrajena utrjena srednjeveška postojanka, ki je branila pred turškimi napadi. In tako se je začela zgodba o današnjem dvorcu. V 17. stol. se je utrdba spremenila v gospodarsko in trgovsko središče. Največ se je trgovalo z vini, uvažali pa so tudi sadje, kristal, tekstil in drugo blago iz Italije. V tem času so grad še dodatno utrdili, izvedene so bile številne temeljne prezidave, počasi pa je tudi dobival podobo podeželskega baročnega dvorca, ki se je ohranila do današnjih dni.
Dvorec je imel poleg bivalnega dela še 1200 hektarjev zemljišča – gozdove in obdelovalne površine ter grajski park v obsegu približno 10 hektarjev. Številne steze speljane skozi park vodijo do kapelice in grobnice, ki sta bili zgrajeni leta 1880.

Konec 19. stol. je bila lastnica dvorca grofična Georgina Batthanyi, ki se je proti koncu 19. stol. poročila z avstrijskim grofom Saint Julienom Wallseejem. Rodila sta se jima dva otroka, Helena in Albert, ki sta po materini smrti podedovala vsak polovico posestva. Helena je zgodaj ovdovela, odšla v samostan in postala redovnica. Albert se je poročil z grofico Rose – Marie Wartenburg iz bližine Salzburga. Po Albertovi smrti je grofica Helena podedovala njegov del. Ker je stalno prebivala v Avstriji, so posestvo upravljali oskrbniki. Zadnji med njimi je bil Friderik Wallsee. Po drugi svet. vojni so v dvorcu uredili dom za ostarele. Od leta 2003 ima v dvorcu Rakičan svoj sedež Raziskovalno-izobraževalno središče dvorec Rakičan, ki je od leta 2015 tudi upravitelj dvorca in vseh pripadajočih kapacitet.
Galerija
Galerija Dvorec Rakičan je namenjena sodobni umetniški produkciji domačih in tujih avtorjev. Nahaja se v medprostoru med 1. in 2. nadstropjem ter s svojo surovostjo in robustnostjo ustvarja prav posebno vzdušje. Galerija je svoja vrata prvič odprla meseca maja leta 2015. Galerija gosti občasne razstave in ima zato tudi prilagojen odpiralni čas. V času razstav je galerija odprta vsak delovnik 8.-16. ure. Obvestila o razstavah lahko spremljate na naši Facebook ali spletni strani www.ris-dr.si.
Grajski park
Sredi grajskega parka, ki obsega približno 10 hektarjev, je med mogočnimi drevesnimi krošnjami skrita kapelica, ki je bila zgrajena leta 1880. Park nudi številne možnosti za športne aktivnosti in sprostitev. Urejene sprehajalne steze vabijo k sproščenemu sprehodu in sanjarjenju. V parku sta nameščeni tudi oprema za igranje disk golfa ter mreža za odbojko. V senci mogočnih grajskih dreves najdejo svoj prostor tudi otroci. Urejeno otroško igrišče s številnimi otroškimi igrali prijetno popestrijo obisk dvorca Rakičan.
Prostrana grajska jasa ter čudovita kulisa grajskega parka in dvorca Rakičan predstavljajo edinstveno lokacijo za nepozabna praznovanja kot so poroke ali druga slavja, ki se gostom za vedno vtisnejo v spomin.
Poroka kot iz pravljice
Dovolite, da romantičen grajski ambient z zgodovinskim arkadnim hodnikom, mogočno grajsko dvorano ter prostrano grajsko jaso pričara edinstveno izkušnjo in naredi vaš poročni dan nepozaben. Možna je organizacija poroke na prostem ali v eni od dvoran, ki lahko sprejmejo manjše in večje zaključene skupine.
Seminarji in mednarodne znanstvene konference
V RIS Dvorcu Rakičan razpolagamo s tremi multimedijsko opremljenimi predavalnicami, ki se nahajajo na arkadnem hodniku in sprejmejo do največ 80 oseb ter dvema večjima multimedijsko opremljenima dvoranama v pritličju, ki posamezno sprejmeta 100-200 oseb. RIS Dvorec Rakičan letno organizira tri mednarodne znanstvene konference: Ekologija za boljši jutri, Izzivi in težave sodobne družbe ter Prehrana, gibanje in zdravje.
Možen je tudi najem predavalnic in dvoran za izvedbo različnih predavanj, seminarjev, gospodarskih srečanj, konferenc ipd.
Konjeniški center in kočijaštvo
Center med drugim ponuja individualno, terensko in terapevtsko jahanje, začetne in nadaljevalne tečaje jahanja in jahanje ponijev. Prav posebno doživetje predstavlja vožnja s kočijo. Obiskovalci se v svet kočijaštva podajo v Razstavno-doživljajskem kočijaškem centru, kjer se preteklost sreča s sodobnimi trendi na tem področju.
Nočitev v grajskih sobanah
Dvorec Rakičan razpolaga z več kot 50 ležišči. Sobe po dostopni ceni prepričajo tako družine kot tudi poslovneže. Namestitvene kapacitete so posebej primerne tudi za večje skupine.
Kavarna in gostilna
Kavarna in gostilna pričarata zgodovinsko vzdušje, zimski vrt pa notranjost kavarne povezuje z zunanjostjo, kjer se razprostira nova terasa s pogledom na grajski park in konje. V gostilni po naročilu za skupine strežemo odlično domačo lokalno hrano, ki prepriča tudi najzahtevnejše goste.
Dogodki za vse čute
Dvorec zaživi med številnimi dogodki, kot so:
- kulturno-kulinarični festivali z druženji ob odlični lokalni hrani in glasbi v edinstvenem grajskem ambientu; 
- tržnica s ponudbo domačih izdelkov in prikazom tradicionalnih obrti ter
- glasbeno-zabavne prireditve, kot je tradicionalni Ples – noč čarovnic, ko dvorec Rakičan zavzamejo čarovnice. Odvija se konec oktobra.
Stik & informacije
RIS Dvorec Rakičan
Lendavska ulica 28
SI-9000 Murska Sobota
T +386 (0)2 535 18 96
E info@ris-dr.si
W www.ris-dr.si

PTIC (Podeželski turistično informacijski center)
+386 (0)2 535 18 91
booking@ris-dr.si (Rezervacija sob, dvoran in turističnih vodenj)

Konjeniški center Dvorec Rakičan
M +386 (0)51 482 484 (Aleša Bagari)
alesa@ris-dr.si
info@ris-dr.si
Zemljevid
Dvorec Rakičan (Promurje)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card