Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Grad Bernstein
Zatočišče pred naglico sodobnega časa
Zgodovina
Nemirna obdobja & angleški pacient

 
Prva pisna omemba gradu Bernstein sega v leto 1199. Grad Bernstein je najvišje ležeča trdnjava na Gradiščanskem. V poznem srednjem veku je bil v lasti velike plemiške rodbine Gisingovcev, ki je po številnih bitkah klonila pod madžarskim kraljem Robertom I. Neapeljskim. Grad so nazadnje osvojili leta 1445, vsa naslednja obleganja pa so spodletela. V 16. stoletju so okoli gradu zgradili drugi obrambni zid. V 17. stoletju je nastala čudovita renesančna dvorana z edinstvenimi štukaturami, ki velja za osrčje današnjega gradu. Najbolj znan prebivalec gradu je bil Ladislaus Almásy, čigar življenje je služilo kot podlaga za film "Angleški pacient", ki je prejel devet oskarjev.

Grad Bernstein danes
Oaza miru sredi Gradiščanskega

Leta 1892 je grad kupil Eduard Almásy. Od takrat je grad v družinski lasti. Od leta 1921 sprejema grad v poletnem času tudi goste. Skupno je na voljo devet sikrbno obnovljenih sob in apartmajev, ki so opremljeni z izvirnimi kosi pohištva. Doživite vzdušje preteklih stoletij ter uživajte v miru in odmaknjenosti daleč vstran od množice turistov. Grad Bernstein se vodi kot hotel garni. Ob večerih v renesančni dvorani, ki je osvetljena izključno s svečami, ponujajo lahko večerjo (možnost a la card ni na voljo) v obliki domačih prigrizkov, kot so quicche ali slane pite. V Bernsteinu in okolici najdete tudi nekaj izbranih restavracij, do katerih se lahko sprehodite.

Od 28. aprila do 1. oktobra 2023 je voden ogled na voljo vsak petek do torka ob 11.00 (razen med prazniki od 24. do 27. julija). Dostop do kompleksa jezu je mogoč le kot hotelskemu gostu ali med vodenim ogledom.
Zbirka Almásy
Vino brez meja

Družina Almásy je znana kot družina raziskovalcev in pustolovcev. Eduard Almásy je z ženo in otroci konec 19. stoletja dve leti potoval po vsem svetu. Njegov sin Georg je vodil odprave v Kirgizistan in Kitajsko, Georgov sin László Almásy pa se je v zgodovino zapisal kot pionir letalstva in raziskovalec. Želja po raziskovanju in odkrivanju je pripeljala do tega, da je družina zapustila grad Bernstein in se odpravila na odkrivanje še neraziskanih območij.
Podate se lahko na vznemirljivo enološko popotovanje po Srednji in Vzhodni Evropi z znanimi klasiki, kot sta modri Zweigelt in zeleni Veltlinec, pa tudi z eksotičnimi sortami vinske trte, kot so Harslevelü, Pinela in Feteasca Neagra. Niste še nikoli slišali za njih? Odlično, cilj je namreč odkriti nekaj novega... 
 
Več informacij o zbirki Almásy najdete tukaj.
Stik & informacije
Grad Bernstein
Schlossweg 1, 7434 Bernstein
T: +43 3354 6382
urlaub@burgbernstein.at
www.burgbernstein.at
Zemljevid
Grad Bernstein (Burgenland)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card