Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Dvorec Oršić
Muzej kmečkih uporov.
Zgodovina
Muzej kmečkih uporov se nahaja v baročnem gradu družine Oršić, ki ga je leta 1756 dal zgraditi grof Krsto Oršić z ženo Josipo, rojeno Zichy. Grad je bil zgrajen na mestu starejše srednjeveške trdnjave, Samci, iz 16. stol. Grad ima kapelo z iluzionističnimi freskami, alegorično upodobitvijo štirih celin in oltarjem s prizori iz življenja sv. Frančiška Ksaverija, ki spadajo v sam vrh baročnih slik in jih pripisujejo znamenitemu mojstru Antonu Lerchingerju. Grad je bil do leta 1924 v lastništvu družine Oršić, ko ga je kupila lokalna kmečka zadruga, del prostorov pa je služil kot osnovna šola. V poznih šestdesetih in v začetku sedemdesetih je bil grad popolnoma prenovljen in danes je v njem Muzej kmečkih uporov, ki je bil odprt za javnost ob 400-letnici velikega kmečkega upora leta 1973.
Spomenik Matiji Gupcu
Spomeniški kompleks, Muzej kmečkih uporov, v Gornji Stubici je bil odprt leta 1973 s proslavo ob 400. obletnici velikega kmečkega upora. Ob muzeju, ki so ga uredili v obnovljenem dvorcu družine Oršić, so odkrili tudi monumentalni Avgustinčićev spomenik Matiji Gupcu in kmečkemu uporu. V središču spomenika je 6,5 metra visok lik Matije Gubca, vodje kmečkega upora iz leta 1573, ki se je razširil na Hrvaško in Slovenijo. Gupčeve razprte roke delijo spomenik na dve simetrični krili - vsako krilo je dolgo 20 m, višina spomenika pa znaša 7,5 m. Za Matijo Gubcem je bronast relief, ki prikazuje več kot 300 obrazov. Obraz Petrice Kerempuha, ki v rokah drži tamburico, se nahaja pred spomenikom.
Razstave
Stalna razstava
Na razstavi so obiskovalcem predstavljeni naslednji izbrani tematski sklopi: Galantno stoletje in družina Oršić, Kraji plemiških posestev, Orožje in bojna oprema v 16. in 17. stol., Anno Domini 1573, Plemiška posestva v 17. in 18. stol., Hrvaški narodni preporod ter Ban Josip Jelačić in ukinitev tlačanstva na Hrvaškem 1848. Ob osrednji postavitvi so odprli tudi dve stalni razstavi: razstava v baročni dvorski kapeli sv. Frančiška Ksaverija v dvorcu Oršić prinaša pregled cerkvene umetnosti Hrvaškega Zagorja od 16. do sredine 19. stol., v kleti dvorca pa so uredili razstavo Vinogradarstvo in kletarstvo Hrvaškega Zagorja, ki dokumentira to izjemno pomembno panogo na tem območju.

Dogodki
Poleg stalne razstave v muzeju obiskovalci lahko obiščejo tudi začasne razstave, koncerte, gledališke predstave in druge dogodke, kot je viteški turnir v juniju. Organiziramo tudi muzejsko-izobraževalne delavnice za otroke in družine. V gradu deluje tudi gostinski objekt.
Stik & informacije
Dvorac Oršić
Samci 63
HR-49245 Gornja Stubica
T +385 49 587889
+385 49 587881
msb@mhz.hr
www.msb.mhz.hr

Delovni čas muzeja:
Zimski delovni čas: od 1. 10. do 31. 3.; vsak dan 9.-17. ure.
Poletni delovni čas: od 1. 4. do 30. 9.; vsak dan 9.-19. ure.
Dnevi, ko je muzej zaprt: 1. januar, Velika noč, 1. november, 25. in 26. december.
Zemljevid
Dvorac Oršić
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card