Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Samostan Vorau
Samostan avguštinskih kanonikov.
Duša & duh
Samostan avguštinskih kanonikov Vorau, ki leži v očarljivi pokrajini "Joglland", je bil ustanovljen v letu 1163 kot molitveno, izobraževalno in kulturno središče ter središče duhovne oskrbe. To je tudi edini še delujoči samostan kanonikov na avstrijskem Štajerskem. Meniški red kanonikov Vorau ima tukaj svoje duhovno središče za dušno pastirstvo v dekanatu Vorau. Ob tem čudovita samostanska in župnijska cerkev vabita k skupnemu razmišljanju in čaščenju. Samostan Vorau je v Avstriji poznan kot samostan z največ stolpi, ki očara s svojo edinstveno arhitekturo, knjižnico, baročno samostansko cerkvijo, impresivno zakristijo in čudovito zunanjo lego sredi narave. 
Baročna samostanska cerkev
Samostanska cerkev, ki ima ohranjene nekdanje srednjeveške stolpe, je bila zgrajena med leti 1660 in 1662 po načrtih Domenica Sciassia. Leta 1700 jo je cesarski inženir Matthias Steinl preuredill v stilu dunajskega visokega baroka. Posebni okrasji sta leta 1706 nastala prižnica, ki prikazuje učenje Jezusa Kristusa, in od leta 1701 do 1704 izdelan veliki oltar, ki predstavlja Marijino vnebovzetje (zavetnica cerkve). Načrt za oboje je naredil Matthias Steinl, izdelala pa sta ju kiparja J. F. Caspar in G. Niedermayr. Cerkev tako predstavlja pravo baročno umetnino.
Zakristija
Zakristija velja za umetniški biser samostana, ki se za svojo slikarsko poslikavo, ki je nastala med leti 1715 in 1716, lahko zahvali genialnemu samostanskemu slikarju Johannu Cyriaku Hackhoferju in zato upravičeno velja za njegovo mojstrovino. Na stenah se v preprostem iluzionističnem slogu pojavljajo prizori iz trpljenja Jezusa Kristusa. "Pekel" J. C. Hackhoferja (1716): Poslikava prikazuje pekel, obdan s plameni, hudičevimi figurami in drugimi peklenskimi pošastmi, ki poosebljajo človeške pregrehe, kot so pohlep, nečistovanje, napuh, alkoholizem, obrekovanje itd. 
Knjižnica
Knjižnica in arhiv samostana Vorau razpolagata z listinami, s slikami, z zbirkami, s 416 rokopisi, z 206 inkunabulami in  40.000 tiskanimi knjigami iz različnih znanstvenih področij, ki tvorijo tisočletno knjižno in kulturno tradicijo.
Stik & informacije
Samostan Vorau
A-8250 Vorau 1
T: +43 3337 2351
pforte@stift-vorau.at
www.stift-vorau.at
Zemljevid
Samostan Vorau (Štajerska)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card