Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Dvorec Piber
 Domovina velikih konjev. 
Kobilarna lipicancev Piber
V hribovitem svetu zahodne Štajerske leži idilična vasica Piber. Ko se ji približujete, lahko že od daleč opazite impresiven baročni grad Piber. Obdan z bujnimi travniki in zelenimi gozdovi se v sanjski kulisi odpira domovanje najstarejše evropske pasme gojenih konj, lipicancev. Kobilarna lipicancev v Piberju ne skrbi le za ohranjanje najstarejše evropske pasme kulturnih konj, temveč tudi za potomce svetovno znane španske šole jahanja na Dunaju. V vzrejališču lipicancev Španske šole jahanja lahko doživite marsikaj, od vodenih ogledov kobilarne do kovaštva, javnega treninga jahanja in vožnje s kočijo do izkušenj z žrebeti. Na voljo sta tudi kavarna z restavracijo in otroško igrišče.
Delovni čas (od 1. aprila do 31. oktobra 2023)
Odpiralni čas zunaj sezone je na voljo na spletni strani www.piber.com.

Žrebčišče in trgovina
vsak dan - od 9:30 do 17:00 (počitek v hlevu od 12:00 do 13:00)

Vodeni ogledi konjušnice (trajajo približno 1 uro):
vsak dan - 9:45, 11:00, 13:00, 14:15, 15:30

Cene vstopnin in dnevni program najdete na naši spletni strani: www.piber.com.

Dodatna ponudba:

- Žrebičkovi doživljajski dnevi spomladi

- Vožnja s kočijo

- Šola vožnje kočij

- Konji za prodajo

- Sponzorstvo žrebet

- Klub prijateljev

- Trgovina s spominki

- Otroške rojstnodnevne zabave

- Najem državnih prostorov za slavnostne priložnosti in seminarje

Dodatne izkušnje in informacije so na voljo tukaj: Piber: doživetja in dogodki
Uspešna reja lipicancev v Piber
Že več kot 100 let v lipicanski kobilarni Piber vzrejajo lipicanske žrebce - zvezde španske šole jahanja na Dunaju. Tu se rodijo in preživijo svoje otroštvo v čudovitem okolju kobilarne.  Srce lipicanske kobilarne Piber so zato plemenske kobile s svojimi žrebeti, ki se rodijo s črno, rjavo ali mišjo sivo dlako. So tudi absolutni ljubljenci občinstva. Vsako leto spomladi ugleda luč sveta približno 40 žrebet. Poleg znanja klasičnega jahanja in srednje šole španske jahalne šole je bilo decembra 2022 na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva uvrščeno tudi znanje o vzreji lipicancev.

Vas je bila prvič omenjena okoli leta 1100 in je bila do leta 1796 domena samostana svetega Lambrechta na Zgornjem Štajerskem. Prav opati tega častitljivega benediktinskega samostana so dali zgraditi veličasten zgodnjebaročni grad Piber z arkadnim dvoriščem, ki spominja na italijansko Toskano.

Cesar Jožef II. je leta 1796 ob začasni sekularizaciji opatije St. Lambrecht odredil prenos posesti v državno last. Dve leti pozneje, leta 1798, je bila določena za uporabo kot državna žrebčina. Leta 1920 so v Piber prenesli dragoceno čredo lipicancev iz stare cesarske dvorne kobilarne, ki je po prvi svetovni vojni ostala v Avstriji. Vzreja lipicancev v Piberju temelji na potomcih nekdanje cesarske dvorne konjenice Lipica in še vedno sledi istemu rejskemu cilju - vzrejati najboljše lipicanske žrebce za šolanje v Španski jahalni šoli na Dunaju.
Ne le za ljubitelje konj
"Cesarske bele konje" lahko v vseh njihovih podobah občudujete med ogledom žrebčišča, vožnjo s kočijo ali med poletnim oddihom na alpskem pašniku. V razstavni kovačiji lahko pogledate čez ramo našemu kovaču, v muzeju pa lahko izveste vse o zgodovini naših lipicancev. Za otroke sta velika atrakcija otroška doživljajska pot in pustolovsko igrišče. Doživite lahko tudi naša žrebeta, ki svoje prve mesece preživijo ob materah. Naj vas na zabaven način naučijo vse o belih konjih.
Kavarna Restavracija Piber
Vsak dan od 9:00 do 20:00
Topli obroki od 11:00 do 18:00 ure
Sladoledne specialitete, meniji za avtobusne skupine, terasa za sončenje
Rezervacije na +43 3144 3323-170
Stik & informacije
Španska šola jahanja – Kobilarna lipicancev Piber GöR
A-8580 Köflach, Piber 1
T: +43 3144 3323-105
office@piber.com
www.piber.comZemljevid
Grad Piber (Štajerska)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card