Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Grad Neuhaus
Živeti z graščaki.
Zgodovina
Zasledovan od nesreče.

Grad Neuhaus leži v središču regije Apfelland-Stubenbergsee, ki je znana po pridelavi jabolk in jezeru Stubenberg – visoko nad vintgarjem Feistritz s pogledom, ki sega daleč nad kotlino Stubenberg s svojim poznanim kopališkim jezerom. Rodbina Stubenberg je zgradila grad  kot fevd v sredini 14. stoletja. Leta 1551 ga je uničil požar, vendar je bil kmalu ponovno obnovljen. Zaradi grožnje s strani Turkov in Krucev je bil grad v 17. stoletju utrjen s ščitnim zidom. V letu 1800 je grad zaradi udara strele ponovno pogorel. Od takrat je bil približno 200 let prepuščen propadanju.

Feniks iz pepela

Po več kot 30. letih težavnega restavriranja družine Vetter von der Lilie, Neuhaus danes na zemljevidih ni več označen kot razvalina, ampak končno kot grad.
Življenje z graščaki
Grad Neuhaus ponuja gostom udobna počitniška stanovanja in veličastne apartmaje. Romantični ambient srednjeveškega gradu, povezan z modernim bivanjskim udobjem, in mirna lega obljubljata nepozabno počitniško doživetje. 

Nekdanja obokana "Rauckkuchl" v pritličju je danes udobna dvoposteljna soba s kopalnico.

V tretjem nadstropju leži "Stubenberg Suite" za 3 osebe, ki ima veliki bivalni in spalni prostor, kuhinjo, kopalnico s tušem ter garderobo; skupaj meri nekje 60 m2

V tretjem nadstropju je tudi "Draxler Suite" za 4 osebe, ki ima veliko in majhno spalnico, jedilnico, predsobo, kuhinjo ter kopalnico; skupaj meri nekje 100 m2.
Viteška dvorana
Viteška dvorana, ki se nahaja v sosednji stavbi gradu, ponuja idealen prostor za prireditve, seminarje, poroke in rojstnodnevne zabave. V prijetnem prostoru z odprtim kaminom, rdečimi opečnatimi tlemi in prehodno leseno galerijo lahko odlično praznujete. Veliko panoramsko okno odpira prostor in ponuja veličasten pogled na jezero Stubenberg. Grajsko dvorišče lahko prav tako uporabljate.

Velikost dvorane: 110 m2 (9 m x 12 m), višina prostora 6 m, mesto za ca. 50 oseb, dostopno brez ovir, internet, pozimi je zaprto, cena po povpraševanju.
Grajski gospod
Lastnik "gradu Neuhaus" je dr. Karl Vetter von der Lillie mlajši.

Družina Vetter von der Lillie je imela od 16. stoletja svoje prebivališče v Spodnji Štajerski (danes slovenska Štajerska) in nekoliko pozneje v severni Moravski (Češka), kjer je opravljala visoke javne in družbene funkcije. Oba lastnika sta bila v času druge svetovne vojne razlaščena. Nakup razvaline Neuhaus in njena obnova s soglasjem zveznega urada za zaščito spomenikov sta sledili cilju, po katerem naj bi uredili novo družinsko prebivališče. 
 
Regija
Grad Neuhaus leži v središču regije Apfelland-Stubenbergsee, ki je znana po pridelavi jabolk in jezeru Stubenberg. Dviga se visoko nad vintgarjem Feistritz s pogledom, ki sefa daleč nad kotlino Stubenberg s svojim jezerom in gričevnato pokrajino vzhodne avstrijske Štajerske vse do južnega Gradiščanskega; proti zahodu lahko vidite "Grazer Hausberg", "Schökel" in za njim "Koralpe".

Okolica je znana po milem podnebju in bogati turistični, kulturni ter kulinarični ponudbi. Ponudba zajema toplo jezero Stubenberg, avstrijskoštajersko jabolčno cesto, "nostalgični tir" skozi dolino Feistritz, kot tudi številne gradove in dvorce, od katerih v neposredni bližini ležita grad Herberstein s svojim živalskim in zgodovinskim parkom ter baročni dvorec Schielleiten, kjer je začetno mesto vožnje z baloni. Vožnja s kočijo, tenis, golf, jahanje, številne kolesarske poti, jadralno padalstvo, spuščanje zmaja in veliko drugih aktivnosti dopolnjujejo prostočasno ponudbo. 

Številna podeželska gostišča in kmečki turizmi vabijo, da spoznate izvrstno domačo kuhinjo. Termalna regija s svojo sijajno zdraviliško ponudbo je oddaljena zgolj nekaj kilometrov; glavno mesto dežele avstrijske Štajerske (Evropska prestolnica kulture 2003) leži samo 50 minutah stran.  
Stik & informacije
Grad Neuhaus
Dr. Karl in Ingrid Vetter von der Lilie
A 8223 Stubenberg 55
T: +43 3176 8633
in +43 650 264 27 22
in +43 650 417 22 85
burg-neuhaus@aon.at
www.burg-neuhaus.com
Zemljevid
Grad Neuhaus (Štajerska)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card