Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Grad Deutschlandsberg
Se želite podati na kratko potovanje skozi čas?

Potem je grad Deutschlandsberg in tamkajšni muzej "Archeo Norico" kot nalašč za vas. Ponujamo čisto in neokrnjeno "raznolikost". Bodisi imate v mislih sproščen družinski izlet, kulturno obarvan izlet, poživljajoč sprehod v naravi, konference ali kulinarične užitke, pri nas zagotovo nobena želja ne ostane neizpolnjena. Pridite in odkrijte našo "jugozahodno avstrijsko štajersko zakladnico" in vaš dan bo zagotovo zaznamovalo edinstveno doživetje.

Zgodovina
Nekoč je bil ...

... na severozahodnem robu rodovitne doline se nahaja skalni greben, ki bo tisočletja pozneje znan pod imenom Deutschlandsberg. Vzpetina je zaradi svoje povišane in skorajda popolnoma naokrog zaščitene lege služila kot naselbinsko mesto že ljudem iz mlajše kamene dobe, nato pa je ponudila bivališče številnim naslednjim rodovom. Točno na tej skali je bil v srednjem veku zgrajen majhen, razkošen, višinski grad.

Prvi grajski gospod, znan tudi kot Graf zu Lonsperg, se v listinah prvič omenja leta 1153. Do leta 1263 je upravljal s posestvom "Landsberg" v današnji zahodni avstrijski Štajerski kot tudi z istoimensko trdnjavo, kjer je bil sedež glavne uprave, ki je pripadal salzburški nadškofiji od leta 970 vse do 19. stoletja.

Trdnjavo so večkrat prezidali in prenovili v obdobju romanike, gotike in renesanse. Kot že večkrat v zgodovini, vzponu sledi padec, in tako se je majhna trdnjava od leta 1850 postopoma spreminjala v ruševino. Kljub temu pa to ni bil konec njene zgodovine, saj so se zmeraj pojavljali ljudje, ki so jo prevzeli in ji pomagali k novemu vzponu. Od leta 1932 je omenjeni grad v lasti mestne občine Deutschlandsberg in se postopoma razvija v nadregionalni razstavni center.

Vidite lahko, da se je naš grad že zdavnaj prebudil iz zasanjanosti in odpira svoja vrata za radovedne obiskovalce, kot že pred stoletji.
Grajski muzej - Archeo Norico
Na 8 stalnih razstavah si oglejte več kot 5.000 razstavnih predmetov in doživite živo zgodovino v njeni najlepši obliki, sprehodite se po novo urejenih poteh skozi stari grad neposredno po sledeh nekdanjih investitorjev ter ob vzponu na naš razgledni stolp uživajte v edinstvenem pogledu na regijo, ki sega vse do Slovenije. Z nekaj sreče lahko pri nas naletite na arheologe pri delu in si ogledate najnovejše najdbe. 
Grajski hotel
Sanjati kot Trnuljčica v apartmajih z ****

21 sob grajskega hotela je povečini opremljenih s stilnim pohištvom in starinami, ki ustrezajo šarmu zgodovinske zgradbe. Vrhunec predstavlja tronadstropni apartma v stolpu s čudovitim panoramskim razgledom. Tukaj se lahko nemudoma prelevite v grajskega gospoda ali pa doživite nepozabno poročno noč kot pepelka.
Grajska restavracija
Brezmejni užitek v kuhinji odličnega kuharja Karla Christiana Kollmanna!
Kuhinja z vizijo prihodnosti: zdravo, skrbno obdelano, raznoliko, moderno in enostavno okusno. Sveže, kakovostne sestavine, kombinirane s kreativnimi idejami odlikovanega glavnega kuharja in njegove ekipe, vedno znova navdušujejo. Zagotovo si boste želeli poskusiti še več, ampak tukaj je že naslednji vhod, ki je najverjetneje še boljši od prejšnjega. V poletju uživajte v ponujenih dobrotah na veliki razgledni terasi.
Stik & informacije
GRAJSKI MUZEJ - ARCHEO NORICO
Burgplatz 2, A 8530 Deutschlandsberg
T: +43 3462 5602 
ali +43 676 4600058
info@archeonorico.at
www.archeonorico.at

Odpiralni čas:
1. aprila do 29. oktobra (od torka do nedelje in ob praznikih)
10.00 - 18.00 (zadnji vstop ob 16.30)

Vodeni ogledi (s
amo po dogovoru!):
Z veseljem za vas organiziramo poleg naših vodenih ogledov skozi vrhunce muzeja tudi posebne tematsko vodene oglede.

Vodeni ogledu po naših vrhuncih: absolutni vrhunci muzeja (trajanje ca. 1,5 ure)
Tematsko vodeni ogledi: po vaši želji izbrane posamične razstave (trajanje ca. 1 uro)
Posebni vodeni ogled o zgodovini gradu

Vstopnina:

GRAJSKI HOTEL
 DEUTSCHLANDSBERG
Burgplatz 1, A 8530 Deutschlandsberg
T: +43 3462 56560
info@burg-deutschlandsberg.at
www.burg-deutschlandsberg.at

Odpiralni čas:
Vsak dan od 7.00–24.00
Zimski odmor: 15. januar – 15. marec
(časovno obdobje lahko variira glede na vremenske razmere!)


GRAJSKA RESTAVRACIJA DEUTSCHLANDSBERG
Burgplatz 1, A 8530 Deutschlandsberg
T: +43 3462 56560
info@burg-deutschlandsberg.at
www.burg-deutschlandsberg.at

Odpiralni čas:
Od torka do sobote (ob prednaročilu in rezervaciji nad 15 oseb kuhamo za vas z veseljem tudi ob dnevih počitka)
12.00–14.30 in 18.00–21.30
Nedelja in ponedeljek (zaprto)
Zimski odmor: 15. januar – 15. marec
(časovno obdobje se lahko spremeni glede na vremenske razmere!)
Zemljevid
Grad Deutschlandsberg (Štajerska)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card