Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Dvorec Stainz
 Dvorec grofov v osrčju avstrijske Štajerske.
Zgodovina
Rezidenca "avstrijskega štajerskega princa".

Na južnem obronku hriba Rosenkogel v osrčju zahodne avstrijske Štajerske kraljuje ta zgodovinska zgradba nad strehami občine Stainz. Obdana je z lastnimi grajskimi vinogradi in sadovnjaki. Dvorec je bil zgrajen 1229 kot avguštinski samostan kanonikov s strani Luitbolda von Wildona. Korenine tega veličastnega objekta segajo v barok in renesanso, kar je še prav posebno vidno v cerkvi svete Katarine z njenimi razkošnimi štukaturami.

Leta 1784 je bil samostan kanonikov s strani cesarja Franca II. sekulariziran in 1840 ga je od države odkupil nadvojvoda Janez za 250.000 guldnov. Od takrat je dvorec Stainz v lasti potomcev nadvojvode Janeza, grofov Meran, za katere ni zgolj bivalni ampak tudi gospodarski sedež. Franc Meran za dediščino svojih slavnih prednikov predano skrbi v skladu s sodobnimi poslovnoekonomsskimi načeli. Prizanesljivo in odgovorno ravnanje z naravo nikakor ni v nasprotju z uporabo moderne tehnike in z gospodarskimi interesi na dvorcu Stainz. 
Pravljična poroka
Princesa za en dan.

Ljubezenska zgodba nadvojvode Janeza in Anne Plochl je legendarna. Deset let je moral nadvojvoda čakati, da je dobil od svojega brata, cesarja Franca II., dovoljenje za poroko s poštarjevo hčerko iz kraja Bad Aussee. Vam ni treba tako dolgo čakati na pravljično poroko. Dvorec Stainz ponuja vse možnosti za vaš najlepši dan – vseeno, ali želite majhno ali veliko slavje z vašim sanjskim princem ali sanjsko princeso.

Grajsko dvorišče s svojimi slikovitimi arkadnimi hodniki, tako imenovani "Salettl", in grajska terasa s smodniškima stolpoma ponujata pravi pravljični ambient za civilno poroko in sprejem. Za cerkveno poroko je na voljo cerkev svete Katarine, ki očara z baročno opremo in bogatimi štukaturami. Za poročno slavje je na voljo nekdanji refektorij, ki ga krasijo freske. Maksimalno število gostov za večerjo je 150, pri kino postavitvi pa 250 gostov. Notranje spiralno stopnišče vodi iz refektorija navzdol v zgodovinsko vinsko klet, ki je prav tako na voljo za vsakovrstna praznovanja. 
Pedagoške ure v gozdu
Doživite gozd na drugačen način.

Si želite ogledati življenjski prostor divjadi iz neposredne bližine?

Ponujamo vam gozdno-pedagoška in strokovna vodenja v območjih Stainz in Rosenkogel, da bi vam približali življenjsko skupnost gozda.

Naš gozdar Helmut Fladenhofer je izobražen pedagog, ki pozna gozdove Stainza kot nobeden drug. Pokličite in se dogovorite za termin:

Gozdar Helmut Fladenhofer
Tel: +43 676 349 64 72
fladenhofer@schloss.stainz.at
Lovski in kmetijski muzej
Lovski muzej: Inovativna predstavitev znotraj zgodovinskih zidov.

Muzej prikazuje dolgo tradicijo lova v avstrijski Štajerski. Poleg stalnih razstavnih zbirk želi postati tudi kompetenčni center lova: poleg prihodnjih začasnih predstavitev na temo lov želi ponuditi obiskovalkam in obiskovalcem tudi študijsko zbirko, usposabljanja in seminare, strokovno knjižnico ter sodobne informacijske medije.

Kmetijski muzej: Preteklost, sedanjost in prihodnost kmečkega dela.

Kmetijska zbirka temelji na naprednih idejah nadvojvode Janeza. Ta je leta 1819 ustanovil Kmetijsko družbo. Pomemben vidik te družbe je bila dokumentacija kmetijskih strojev in orodij. Velik del modelov, ki so bili tam izdelani, se zdaj nahaja v razstavi, v kateri se nahaja več kot 18.200 eksponatov. 

Lovski muzej in kmetijski muzej, dvorec Stainz
Schlossplatz 1 
A-8510 Stainz
Tel.: +43 3463 27 72-16 
info-stainz@museum-joanneum.at
www.museum-joanneum.at/jagdmuseum-landwirtschaftsmuseum
Stik & informacije
Gozdna uprava Meran
Mag. Katharina Offner
Schlossplatz 5
A-8510 Stainz
Telefon: +43 676 349 64 82 
offner@schloss.stainz.at
www.schloss.stainz.at
Zemljevid
Grad Stainz (Štajerska)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card