Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Grad Schlaining
Učenje na "gradu miru"
Zgodovina
Legendarni lastniki

Grad Schlaining leži v bližini mesta Oberwart, na nekdaj strateško pomembni točki, kjer se križa več trgovskih poti od Sombotela (Madžarska), Gradca, Dunajskega Novega mesta in Ödenburga. Ime "Schlaining", kot se je takrat poimenoval grad, je leta 1271 v listinah prvič omenjeno kot castrum Zloynuk. Leta 1271 je bil grad v lasti grofov Güssinger. V 15. stoletju je trdnjavo kupil Andreas Baumkircher. Njegovo ime je danes v regiji povezano s številnimi legendami – tako imenovana "Baumkircherjeva fajda" (1469–1471) proti cesarju Frideriku III. se je končala z usmrtitvijo Baumkircherja v Gradcu. Njegova vnukinja Barbara je nato nekaj časa obdržala posestvo, vendar ga je morala po letih sodnih sporov med letoma 1527 in 1544 prepustiti plemiški družini Batthyány, ki je ostala lastnica več kot 300 let. Šele po usmrtitvi Ludwiga Batthyányja leta 1849 je grad ponovno prešel v roke novih lastnikov, med katerimi so bili madžarska zbornica, železniški pionir Dr. Franz Schmidt, Dr. Demeter Selesky in madžarska banka Hermesbank ter nekdanji avstrijski zvezni minister DDDr. Udo Illig.

Od leta 1980 je grad v lasti zvezne dežele Gradiščanske in je urejen kot muzej. Ponuja tudi več seminarskih in konferenčnih dvoran. Zamisel o ustanovitvi Friedensburga je dal Dr. Gerald Mader, deželni svetnik za kulturo. Leta 1983 je bil v Burg Schlainingu ustanovljen "Avstrijski študijski inštitut za mir in reševanje konfliktov (ASPR)". 
Jubilejna razstava 100 let Gradiščanske
Grad Schlaining na južnem Gradiščanskem, ki je bil prvič omenjen v dokumentu pred 750 leti, je po obsežni prenovi postal prizorišče jubilejne razstave "Smo 100. Gradiščanska piše zgodovino". Obiskovalci si lahko ogledajo 1.300 kvadratnih metrov veliko razstavo, ki s pomočjo multimedije osvetljuje 100-letno zgodovino Gradiščanske in jo oživlja. Razstava ob 100-letnici se osredotoča predvsem na ljudi. Zbirka pripoveduje zgodbo o uspehu številnih generacij ljudi, ki so živeli in delali na Gradiščanskem, ter se osredotoča na ganljive življenjske zgodbe in spomine osebnosti Gradiščanske. 

Z 850 predmeti iz več kot 120 izposojevalcev v 160 vitrinah in 30 medijskih postajah je zgodovina Gradiščanske živo predstavljena. Trenutki, ko je bila Gradiščanska v središču pozornosti svetovnih dogodkov, na primer med madžarsko vstajo leta 1956, padcem železne zavese leta 1989 ali begunsko krizo leta 2015, so prav tako del repertoarja razstave kot impresiven razvoj Gradiščanske iz zaostale regije v eno najbolj inovativnih in za življenje primernih regij v Evropi. Tudi kulturna, jezikovna in verska raznolikost ima na jubilejni razstavi svoje mesto.

Avdio vodnik prvič ponuja voden ogled ne le v nemščini in angleščini, temveč tudi v madžarščini, hrvaščini, romščini in znakovnem jeziku.

Za več informacij o razstavi "We are 100. Gradiščanska piše zgodovino", obiščite spletno stran www.wirsind100.at.

Dodatne informacije o dogodkih, vodenih ogledih in programih za otroke so na voljo tukaj
Stik & informacije
Grad Schlaining
Rochusplatz 1, A 7461 Stadtschlaining
T: +43 3355 2306
friedensburg@kultur-burgenland.at
www.friedensburg.at

Odpiralni čas (brez zimskega odmora): 
Ponedeljek Prosti dan (razen državnega praznika)
Torek - Nedelja 09:00 – 17:00
Zemljevid
Grad Schlaining (Burgenland)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card