Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Grad Hartberg
Grad v središču mesta, katerega najstarejše obzidje je bilo zgrajeno iz romanskih klesancev, velja za posvetni zametek mesta Hartberg. Zgodovina gradu sega v leto 1147, v globoki srednji vek, ko je bila v listinah prvič omenjena obrambna trdnjava – današnji grad Hartberg. Leta 1572 ga je kupila rodbina poznejšega knežjega para in ga v renesančnem stilu prenovila, v 17. stoletju pa je bil razširjen z arkadnim traktom. 
Grad kot prireditveno prizorišče
Ob obisku Hartberga se ne pozabite sprehoditi skozi grajski park. Prepustite se čudovitemu ambientu! Stara drevesa in zelene površine s skulpturami vabijo k postanku. 

Grad, ki je bil popolnoma prenovljen, je danes v lasti mesta Hartberg in s svojo viteško dvorano ponuja  prijeten ambient za koncerte, poroke, kongrese, seminarje, službene predstavitve in še veliko več. Grajsko dvorišče predstavlja impresivno kuliso za prireditve na prostem. 

Mesto Hartberg je prejelo za uspešno prenovo gradu odlikovanje "Geramb-Rose". 
Obiščite naš grad in si ga oglejte!
Muzej Hartberg
Moderni muzej v stari hiši.

Muzej Hartberg je od 6. oktobra 1988 v zgodovinski hiši imenovani "Steinpeißhaus", v gradu Hartberger, ki ga prostovoljno vodi zgodovinsko društvo Hartberg. Hiša v ulici Herrengasse 6 je prvič omenjena v listinah avgusta 1406 in  leta 1412 je dobila ime po takratnem lastniku Seifriedu Steinpeißu. Ime "Stainpeishaus" se v pisnih dokumentih prvič pojavi 1530. 

Moderna dozidava, ki je bila dokončana v maju 2008, je s stopniščem povezana z obstoječo zgradbo. Istočasno je bilo urejeno zanimivo notranje dvorišče, ki harmonično povezuje zgodovinsko strukturo zgradbe in moderne dozidave ter ohranja poseben ambient. 

Stalna razstava muzeja Hartberg se nahaja v zgodovinskem obzidju in  obiskovalcem in obiskovalkam zanimivo ter informativno prikazuje zgodovinsko dokazani pregled zgodovine Hartberga. Številni razstavni predmeti, uporaba moderne tehnologije in različne interaktivne dejavnosti  obiskovalcem muzeja omogočajo nepozabno doživetje.

Različne začasne razstave obogatijo ponudbo.

Muzej kot prireditveni prostor.

Muzej s svojimi prostori omogoča organizacijo različnih dogodkov, med katerimi so literarni večeri, koncerti in razstave. Predvsem v poletnih mesecih je muzejsko dvorišče primerno za prireditve na prostem – oddaljeno od cestnega hrupa, a vseeno v središču mesta!

Vodenja po mestu in muzeju so možna po predhodni najavi.

Stik & informacije
Grad Hartberg
Občina Hartberg
Herrengasse 1
8230 Hartberg
Tel.: +43 3332 603
gemeinde@hartberg.at
www.hartberg.at

Muzej Hartberg
Zgodovinsko društvo Hartberg
Herrengasse 6
8230 Hartberg
Tel.: +43 3332 66001 or 
+43 664 200 9254
museum@hartberg.at
www.hartberg.at
Zemljevid
Grad Hartberg (Štajerska)
Google Maps naloziti

(Strinjam se z uporabo Google Maps)
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card