Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Znanje - Nad Cesta Gradov
Cesta Gradov
Doživetje zgodovine
Cesta Gradov povezuje 37 gradov, dvorcev, samostanov in zgodovinskih utrdb v Avstriji in Sloveniji. Naše poslanstvo je obiskovalcem ponuditi posebna doživetja. Obenem si prizadevamo za ohranjanje kulturne dediščine in uprizoritev slednje v turistične namene.

Cesta Gradov
• Gradi mostove, ki presegajo geografske, zgodovinske in kulturne meje. 
• Spodbuja edinstvenost svojih članov skozi strpnost in povezovanje.
• Si prizadeva za trajnostno ohranjanje kulturne dediščine.
• Spodbuja trajnost na podlagi regionalne vrednostne verige.
• Je platforma za umetnost in kulturo.
• Povezuje tradicionalne in moderne prvine.
Ali ste vedeli, da…
... grajski oskrbniki in oskrbnice obdelujejo in vzdržujejo več kot 256 hektarjev naravnih površin? Romantična mesta za piknike in zanimiva vodenja po očarljivih grajskih vrtovih vabijo k sprostitvi in uživanju.
  
... čudovit grajski ambient ponuja popolno okolje za posebne prireditve? Kulturna ponudba sega od intimnih koncertov komorne glasbe do razkošnih opernih festivalov.

... na raznovrstnih razstavah lahko spoznate 15.000 let kulturne zgodovine in več kot 2000 let vojaške zgodovine? V sedmih gradovih vas lastniki celo osebno vodijo skozi razkošne zasebne sobane. 

... lahko Cesto gradov odkrivate tudi z e-kolesom? Večjezični kolesarski vodniki vas popeljejo do skritih naravnih kotičkov in posebnih kulturnih zakladov v obeh državah.

... se vsako leto več kot 600 parov poroči v grajskih kapelah, ki ležijo na Cesti gradov? Pravljična grajska kulisa ponuja edinstven ambient za nepozabno poročno izkušnjo – od izvirne snubitve do nepozabnih medenih tednov.

... sta avstrijska in slovenska Štajerska približno 462 let tvorili skupen zgodovinski prostor? Cesta gradov obiskovalce popelje na posebno doživetje spoznavanja skupne zgodovine! 

... Cesta gradov s svojimi prireditvami poskrbi za čudovite, razburljive in ganljive trenutke skozi vse leto? Kulturna pomlad, festivalsko poletje, kulinarične prireditve in praznične adventne tržnice spremenijo vsak dan na grajskem dvoru v nekaj posebnega.
Spoštovani prijatelji kulture,
Kot že samo ime pove, je Cesta gradov čezmejna pot, speljana skozi območje, ki ga zaznamuje eno najvišjih števil obrambnih utrdb v vsej Evropi. Prvotno je bila Cesta gradov združenje, ki je povezovalo gradove avstrijske Štajerske in Gradiščanske, danes pa k njej štejemo tudi slovenske gradove.

37 gradov, dvorcev in samostanov, nekoč sedeži gospostev ali obrambne utrdbe, je dobilo nov namen. Gradovi so danes priljubljeni izletniški cilji in edinstvene prireditvene lokacije. V njih se nahajajo muzeji, ki hranijo dragocene kulturne zaklade. Gradovi vsako leto privabljajo in navdušujejo številne obiskovalce.

Namen Ceste gradov je ohranjane in nadaljnji razvoj teh zgodovinskih utrdb ter zagotavljanje dostopnosti turističnih, kulturnih in izobraževalnih vsebin, ki jih gradovi ponujajo danes. Cesta gradov skupaj z regionalnimi podjetji s področja zdravja, kulinarike, kulture in gibanja, obiskovalcem ponuja bogato in raznoliko ponudbo.

Vsak grad je razvil edinstven koncept s posebno zgodovinsko noto, kar zagotavlja široko paleto raznolike, a hkrati dopolnjujoče se turistične in kulturne ponudbe. Vsem pa je skupna vpetost obstoječe ponudbe v obstoječo zgodovinsko zasnovo gradov in dvorcev.

Vabimo vas k odkrivanju ponudbe Ceste gradov in raziskovanju posebnosti območja, ki se ponaša z bogato zgodovino.

Veselimo se Vašega obiska!

Konzul mag. Andreas Bardenau 
V imenu 37 dvorcev, gradov, samostanov in zgodovinskih utrdb
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland Vulkanland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card